Bezglutenowe oponki serowe – przepis krok po kroku

Magdalena
Ciasta
19.01.2018 17:49
Bezglutenowe oponki serowe – przepis krok po kroku

🙂 Bezglutenowe oponki serowe – przepis krok po kroku Aby przygotować bezglutenowe oponki serowe, będziecie potrzebować: 180 g mąki ryżowej 140 g mąki kukurydzianej 80 g skrobi ziemniaczanej 250 g sera białego 125 ml śmietany 18% 2 żółtka 65 g cukru (u mnie cukier trzcinowy) 20 g cukru waniliowego 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej 2 łyżki wódki lub spirytusu tłuszcz do smażenia Bezglutenowe oponki serowe – wykonanie krok po kroku: 5. Ciasto na oponki serowe dzielimy na części i rozwałkowujemy na grubość ok. 0.7 cm-1 cm. 6. Wykrojone oponki serowe smażymy na głębokim tłuszczu (ja użyłam oleju rzepakowego, ale równie dobrze można użyć smalcu) na złoty kolor. Jest to kolejny z moich smaków dzieciństwa, który bardzo miło wspominam 😉 Moja Babcia przygotowywała je nie tylko na Tłusty Czwartek, ale również na słodki obiad. Przy pomocy szklanki wykrawamy krążki na nasze bezglutenowe oponki serowe, a przy pomocy kieliszka, dziurki w ich środku. Ja przerobiłam jej przepis i dobrałam mąki oraz proporcje tak, aby wyszły mi oponki bezglutenowe, ale zapewniam Was, że w mojej wersji są tak samo smaczne! Ponieważ Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, przychodzę do Was dzisiaj z przepisem na pyszne bezglutenowe oponki serowe. 🙂 Na Tłusty Czwartek, polecam również: Smalcówki bezglutenowe w dwóch odsłonach A może szukacie pomysłu na sałatkę, którą można podać podczas karnawałowej imprezy? 8. Usmażone oponki bezglutenowe odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i odkładamy do wystygnięcia. Pamiętajcie by ogień nie był zbyt duży oraz by oponki co chwilę przewracać na drugą stronę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://okiemblondynki.pl/zdrowy-tryb-zycia/przepisy/bezglutenowe-oponki-serowe-przepis/