Uzyskany ser przelać przez sitko wyścielone gazą, odstawić na 10 minut do lekkiego przestygnięcia, następnie dodać paprykę i drobno posiekany koperek, wymieszać dokładnie, włożyć do gazy, mocno zacisnąć, włożyć do miski, przykryć czymś i odstawić na 4-5 godzin pod prasę. Kiedy masa się zagotuję, zmniejszyć ogień i gotować przez około 7-10 minut na małym ogniu, cały czas mieszając. Do dużego garnka wlać mleko i kefir wymieszać i zagotować średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliło. Składniki: 1l mleka, 1l kefiru, 3 jajka, 3 łyżeczki soli, 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej, 1 pęczek koperku. Kiedy masa się zagotuję wlać do garnka ubite z solą jajka i zagotować całość. Wyszedł pyszny i na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole.