): – 250g twarogu półtłustego (drobno mielonego) – 250g mascarpone – 4 łyżki cukru pudru – 1 cytryna – 100g białej czekolady Spód tym razem zrobiłam z daktyli zblendowanych z płatkami orkiszowymi: – 200g daktyli – 100g orkiszowych płatków błyskawicznych. Cytrynę wyszorować, sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce na drobnych oczkach, następnie wycisnąć sok z cytryny. Przepis ten kiedyś wymyśliłam sama, po prostu wymieszałam to co miałam i powstał pyszny sernik na zimno, który często gości na naszym stole. Kiedy nie mam czasu na pieczenie ciasta, wtedy zawsze robię serniczek na zimno. Gotową masę przełożyć do formy, wyrównać, udekorować pozostałą skórką i odstawić do lodówki na około 2-3 godziny do schłodzenia. Następnie zblendować razem z płatkami na jednolitą masę.