Składniki: 10-12 dużych krewetek (u mnie dziś były czerwone argentyńskie), 100ml białego wytrawnego wina , 1 mała cebula czerwona, 1 papryka żółta, 4-5 plasterków ananasa (można użyć z puszki), 3-4 ząbki czosnku, 5g świeżego imbiru, 1 pęczek pietruszki, 1 łyżeczka papryki ostrej, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól wg smaku, 1 łyżka masła kokosowego. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, zeszklić cebulę, dodać czosnek i delikatnie podsmażyć (nie zarumieniać), dodać paprykę i imbir, smażyć przez około 5 minut. Następnie dodać ananasa, wino, przyprawy i krewetki, wymieszać dokładnie (ale delikatnie) i dusić pod pokrywką przez kilka minut, aż krewetki zmienią kolor. Czosnek i imbir pokroić w cienkie plasterki, ananasa pokroić w kostkę, pietruszkę drobno posiekać. Owoce morza najlepiej smakują z minimalną ilością dodatkowych składników, przyrządzone wg najprostszych przepisów.