Martwisz się wysokimi cenami w sklepach? Prawie każdy tak ma. Jednak cen tych produktów nie da się do niczego porównać. Są to najdroższe produkty spożywcze na świecie, a dodatkowo bardzo ciężko jest je dostać.
#Gąska sosnowa
Grzyby te rosną w Japonii i kilku innych krajach azjatyckich. Ich uprawa jest niemożliwa, dlatego ilość zawsze jest ograniczona. Za kilogram tych grzybów trzeba zapłacić nawet 600 dolarów.
#Biały kawior z jesiotra albinosa
Kawior ten pochodzi od jesiotra albinosa. Bardzo ciężko go zdobyć, a kiedy już ma się możliwość zakupu, trzeba zapłacić ponad 9 tysięcy dolarów.
#Kopi Luwak
Jest to najdroższa kawa na świecie. Uprawia się ją w Indonezji, południowych Indiach i na Filipinach. Za kilogram taj kawy trzeba zapłacić ok. 1000 dolarów.
#Czarny kurczak Ayam Cemani
Czarne kurczaki hoduje się w Indonezji. Ta rasa drobiu jest niezwykle rzadka. Nie można również eksportować tej rasy z uwagi na ryzyko rozprzestrzenienia ptasiej grypy. Czarnego kurczaka dostaniemy więc jedynie w Indonezji za ok. 200 dolarów.
#Białe trufle
Niezwykle skompilowany proces uprawy sprawia, że białe trufle to prawdziwy rarytas. Za kilogram tych trufli zapłacimy w Europie od 2, nawet do kilkunastu tysięcy dolarów.
#Szafran
Przyprawa ta kosztuje od 400 do 1000 dolarów za kilogram. Cena ta jest tak wysoka, ponieważ kwiatki, z których się ją robi rosną tylko 7 dni w roku. Aby zebrać 1 kg szafranu potrzeba aż 300 000 kwiatów.