Z pewnością nie raz czytałaś różne przepisy na zdrowe śniadania, obiady i przekąski.
Na pewno w tych przepisach pojawiały się np ostrygi, łosoś, szparagi, awokado, owoce goji, nasiona chia, woda kokosowa czy komosa ryżowa.
Nawet jeżeli bylibyśmy bardzo zdeterminowani aby spożywać te produkty i żyć zdrowiej to dla większości z nas codzienne kupowanie tych produktów to ogromne obciążenie finansowe.
Jest na to jednak sposób ponieważ istnieją tańsze zamienniki które dostarczą nam praktycznie tych samych minerałów i wartości co produkty drogie i importowane.
WODA KOKOSOWA – idealna po treningu, uzupełnia płyny i minerały w organizmie. Zastąpisz ją wodą z cytryną i kawałkiem banana.
KOMOSA RYŻOWA – bogata w białko, żelazo, magnez itp. Zamiast komosy ryżowej jedz regularnie kaszę gryczaną, jaglaną i jęczmienną. Te kasze są tak samo bogate w minerały.
SZPARAGI – charakteryzują się wysoką zawartością witaminy K, A, C, E, a także błonnika, kwasu foliowego i selenu. Kalafior, kapusta i brokuł mają bardzo podobne wartości.
NASIONA CHIA – świetne źródło kwasów omega-3, błonnik, a także wapnia. Z powodzeniem zastąpisz je makiem lub sezamem. Warto również zacząć jeść więcej śledzi.
ŁOSOŚ – ma dużo białka i kwasów omega-3. Łososia zastąpisz jedząc pstrągi, śledzie i makrele.
AWOKADO - zawiera dużo błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz mało cukru.
Z powodzeniem zastąpisz je surówką z marchewki z dodatkiem oliwy.
OWOCE GOJI – zawierają dużo witaminy C i antyoksydantów. Czym je zastąpić?
Truskawkami!