Idealne na tłusty czwartek do herbatki czy kawki około 500 g mąki tortowej 500 g półtłustego sera białego 1/4 szklanki cukru lub więcej 1 cukier wanilinowy 5 żółtek 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka spirytusu skórka starta z 1 pomarańczy olej do głębokiego smażenia cukier puder do posypania Twaróg mielimy maszynką do mielenia mięsa lub przepuszczamy przez praskę. W międzyczasie rozgrzewamy olej na patelni lub w niskim garnku i smażymy oponki z obu stron na złoty kolor. Potem ciasto dzielimy na połowę, rozwałkowujemy je na grubość 5 mm i wycinamy szklanką krążki, a w środku kieliszkiem otworki. Dodajemy cukry, ser oraz resztę składników i zagniatamy ciasto (jeśli będzie się kleiło do rąk dosypujemy mąki).