mąki owsianej, pół szklanki masła orzechowego, ja lubię z kawałkami orzechów, pół tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady, 2 łyżki stevii lub cukru pudru, łyżka olejku pomarańczowego lub otartej skórki z pomaraczy, pół łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Ciecierzyce blendujemy na gładko. Do tego szklaneczka ciepłego mleka, i już się robi przyjemniej na duszy 😉 Życzę smacznego, a jeśli przygotujesz którąś z moich potraw, to bezczelnie pochwal się nią na Fan Page bloga na Facebooku. Smacznego dnia! Anna Lena Ps. Ciastka z ciecierzycy, to fajna propozcyja na drugie śniadnie, podwieczorek czy słodki grzeszek… Składniki na ok 12 szt.: 1 puszka odsączonej cieciorki (z zalewy możesz zrobić biszkopt), 1/4 szkl. Ciastka z ciecierzycy są bez jajek, białego curku i mąki, więc cudownie sprawdzają się jako słodki zamiennik tradycyjnych słodkości. Kładziemy je na papier do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C. I gotowe, prawda, że łatwe? Pamiętajcie, żeby nie wylewać wody po gotowaniu ciecierzycy, bo można z niej zrobić np. biszkopt. Robi się je w 5 minut i kwadrans czeka na upieczenie. Jeśli unikacie glutenu, to wystarczy, że zmielicie bezglutenowe płatki owsiane na mąke i dodacie ją do ciasta. A jeśli macie więcej ciecierzycy i szukacie pomysłu na nią, to zerknijcie niżej.