Gnocchi, czyli sposób na resztki z ziemniaków

Agnieszka
Obiad
13.01.2018 9:14
Gnocchi, czyli sposób na resztki z ziemniaków

Weź jedną kluseczkę, delikatnie oprósz mąką, połóż na zębach widelca, dociśnij do nich kluseczkę dość mocno kciukiem, tak żeby kluseczka rozpłaszczyła się, a następnie zroluj ją w wałeczek, z odciśniętym wzorkiem na zewnętrznej stronie. Kiedy będziesz rolować kluseczki na widelcu, też oprósz je mąką (zobacz na filmiku jak zrobić domowe gnocchi z charakterystycznym wzrokiem). Domowe gnocchi, miękkie ziemniaczane kluseczki, to jedno z tych dań, które robi się nie według przepisu, ale na wyczucie Łatwe Co zrobić z zimnymi ziemniakami lub pure? Co zrobić z zimnymi ziemniakami z obiadu? Krok 1 Umyj ziemniaki, nie obieraj, zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu do miękkości (około 15-20 minut). Przełóż ziemniaki na podsypany mąką blat, rozpłaszcz na placek, posyp mąką (1/2 szklanki). Odcedź, ostudź, obierz ze skórki, przepuść przez praskę do ziemniaków, lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach lub bardzo dokładnie ubij tłuczkiem do ziemniaków. Nie wyrabiaj ciasta długo, tyle tylko, żeby ziemniaki połączyły się z mąką i jajkiem. możesz podać podsmażone z masłem z dodatkiem szałwii, albo z sosem pomidorowym. Ziemniaki najlepiej jest też upiec ziemniaki w skórkach, gdyż wtedy zawierają mniej wody i kluseczki z nich są lekkie i mięciutkie. I kolejna uwaga: nie zagniataj ciasta na domowe gnocchi zbyt długo, tyle tylko, żeby połączyć składniki. Poza wszystkim, domowe gniocchy najlepiej zrobić po prostu z ziemniaków z wczorajszego obiadu. Generalnie chodzi o to, żeby ciasto w środku było lekkie, kremowe, z wierzchu może być obsypane mąką. niokki, a nie gnioczczi :-D) to świetny sposób na resztki z ziemniaków. ½ szklanki mąki plus mąka do podsypania stolnicy 1 jajko Przygotowanie: Krok 1 Jeśli masz ziemniaki z niedzielnego obiadu, albo pure, połowa roboty za Tobą! Kiedy będziesz toczyć wałeczki, z których wytniesz gnocchi, też podsypuj je mąką. zrobione z małej ilości mąki potrzebują naprawdę niedużo czasu na gotowanie. A może masz ochotę na zdrowe kopytka z batatów? Generalnie ciasto powinno być wilgotne, bo to daje gwarancję, że kluseczki nie staną się twarde po ugotowaniu jak kamień. Pieczenie jednak wymaga czasu – co najmniej godzina, dlatego można pójść na skróty i ziemniaki ugotować. Polecamy również nasze włoskie menu na tydzień, gdzie znajdziecie inne pyszne i łatwe w wykonaniu włoskie potrawy. Przede wszystkim sypcie mąkę z umiarem do ziemniaków i dosypujcie sukcesywnie, jeśli ciasto będzie zbyt kleiste. Możesz oczywiście je odgrzać i zjeść, ale wiadomo, jak z odgrzewanym kotletem – smakuje średnio. Najlepsze do gnocchi są ziemniaki mączyste, z dużą zawartością skrobi. Krok 3 Uformuj ciasto w kulę i pokrój nożem na plastry. Podstawa do ciasta na gnocchi jest już prawie gotowa. Podsyp mąką blat i z pierwszego plastra utocz wałek grubości kciuki. Generalnie, zamiast sypać mąkę centralnie do ciasta, warto właśnie delikatnie podsypywać stolnicę mąką, lub ciasto podczas pracy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/gniocchi-sposob-na-resztki-z-ziemniakow/