Do przygotowania owocowego brownie potrzebujesz: 250 g gorzkiej czekolady 120 g masła 150 g białego cukru 4 jajka 40 g mąki ryżowej 10 g mąki ziemniaczanej 150 g malin + 50 g do dekoracji Podane składniki wystarczą do przygotowania ciasta na blaszce o wymiarach około 16×24 cm. Dekoracja brownie Brownie przygotowane zgodnie z przepisem nie wymaga dodatkowej dekoracji – i tak po podaniu zniknie w błyskawicznym tempie. Po upieczeniu ciasto jest lekko kruche z zewnątrz i płynne w środku, wręcz rozpływające się w ustach. Przygotowywanie zacznij od połamania czekolady na mniejsze kawałki i rozpuszczenia jej z masłem w rondelku. Jeśli zrobisz to, gdy czekolada będzie jeszcze gorąca, jajka zetną się, a zamiast ciasta na brownie, uzyskasz słodką jajecznicę. Brownie to ciasto z zasady nieudane – jego autorka, amerykańska kucharka zapomniała o dodaniu proszku do pieczenia do swojego wypieku. Jej błąd okazał się jednak bardzo udanym eksperymentem, który do dziś powtarzają miliony kucharzy na całym świecie. Czekolada, maliny i pozostałe składniki Intensywne w smaku brownie swoją popularność zawdzięcza oczywiście dużej ilości dobrej czekolady. W takim naczyniu ciasto idealnie rozleje się po całej powierzchni i równomiernie upiecze. Gdy będzie brązowy, dodaj do niego śmietanę kremówkę i mieszaj składniki tak długo, aż cukier całkiem się rozpuści. Tak przygotowaną masę przelej teraz do blachy wysmarowanej masłem – dzięki niemu brzegi nie przypalą się, a ładnie zapieką. Nie przypadkiem jednak, brownie do dziś cieszy się uwielbieniem miłośników łakoci… Jeśli jednak chcesz urozmaicić smak czekolady malinami, niech całość dzieła zwieńczy karmelowa polewa o lekko słonym posmaku. Brownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut. A czy może być coś lepszego niż połączenie słodkiej czekolady i przełamujących jej smak, lekko kwaśnych malin? Brownie – niepozorne ciasto o wybitnie czekoladowym smaku.