½ szklanki pęczaku Mała garść suszonych grzybów, czyli około 20 g 1 marchew 1 pietruszka Kawałek selera korzeniowego 2 szalotki lub 2 dymki 1 łyżka masła (lub dwie jesli kaszę robimy jak risotto) 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka koperku lub pietruszki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka parmezanu Garść liści szpinaku Przygotowanie: W tej wersji pęczaku dodaj na koniec do kaszy łyżkę zimnego masła i szybko rozprowadź, żeby pęczak pokrył się maślanym sosem i zyskał aksamitny wygląd. Jeśli nie chcesz piec, nie masz czasu, warzywa możesz też pokroić w kostkę i usmażyć na dwóch łyżkach oleju z dodatkiem łyżki masła. W pojedynkę smakują dobrze, ale dopiero połączeni w tym pęczotto pokazują na co ich stać. Zobacz nasze menu na tydzień, w którym za jednym zamachem upiekliśmy też kurczaka z ziemniakami Hasselback i innymi warzywami, aby nie marnować energii elektrycznej i pieniędzy. Krok 2 Namocz grzyby przez co najmniej pół godziny, a następnie gotuj je w tej samej wodzie przez 10 minut. Na koniec dodaj do kaszy pokrojone pieczone warzywa, grzyby, koperek, garść szpinaku i zetrzyj na wierzch parmezan. Przygotowujemy kaszę na dwa sposoby: szybki – dla zagonionych oraz wymagający więcej czasu – dla tych, którzy go mają. Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla dwóch osób: ok. 10 zł Kasze co do zasady kochają się w grzybach, i świeżych i suszonych. Rozgrzej. Szybko przepłucz pęczak w zimnej wodzie, odsącz i wsyp na dobrze rozgrzany tłuszcz. Pokrój je wzdłuż na pół, a potem jeszcze raz na pół. Rozgrzej w rondlu łyżkę masła i wsyp na nią szalotkę i grzyby. Gotowanie a la rosotto polega na tym, że podprażony pęczak zalewamy taką ilością płynu, żeby pokrył ziarenka. Przykryj patelnię i na małym ogniu gotuj pęczak ok. 15 minut, aż wchłonie cały płyn. W pierwszym pęczak po prostu zalewamy płynem spod grzybów i gotujemy jak zwykłą kaszę. W drugim płyn dolewamy stopniowo – jak w risotto. Obierz i pokrój na kawałki selera, np. na frytki. Jaglanej dobrze jest w towarzystwie kurek i dobrze sprawdza się jako nadzienie do pieczonej papryki, albo cukini. Charakterny pęczak, z lekko twardymi ziarenkami znakomicie wchłania aromaty suszonych prawdziwków, a grzyby tylko podkreślają jego smak i jędrność. I w jednym i w drugim przypadku danie pysznie smakuje, pachnie lasem, jesienią i Wigilią