Zupa jest gęsta, pożywna, pełna dobroci, idealna na jesień, deszcze i pierwsze zimne dni. - KLUSECZKI: - ½ szklanki mąki pszennej - ½ szklanki mąki kukurydzianej - ¾ łyżeczki proszku do pieczenia - 5 łyżek jogurtu naturalnego - 2 łyżki masła - ⅓ łyżeczki soli - trochę pieprzu - ½ pęczka szczypiorku - ZUPA: - 4 udka z kurczaka - 4 marchewki - 4 łodygi selera naciowego - dwa małe pory - pietruszka - kawałek selera - 2 listki laurowe - 3 ziarnka pieprzu - 2 ziarnka ziela angielskiego - 1 cebula - 3 łyżki tłuszczu ( ja miałam kaczy tłuszcz, może być smalec, albo masło) - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki mąki - 100 ml śmietany kwaśnej 18% - ½ łyżeczki soli - ⅓ łyżeczki pieprzu - 2 łyżki soku z cytryny - pół pęczka natki pietruszki - Zaczynamy od ciasta na kluski: w misce umieścić oba rodzaje mąk, proszek i sól - wymieszać. Z mięsa ( jak jest) robię zawsze pastę do kanapek a warzywa przerabiam albo na kotlety, albo na pasztet ( z przepisu jadłonomi) albo na sałatkę dodając to co zalega w lodówce. Jeden gar zupy a jedzenia na pół tygodnia:) W poprzedni weekend ugotowałam wywar na udkach z kurczaka, który od razu przerobiłam na zupę z kluseczkami. Kluseczki zrobiłam jak w tym przepisie na zupę z jarmużem i kiełbasą, a składniki zupy bardzo przypominają tę zapiekankę z kurczakiem i warzywami. Potem część zostawiam do zupy, którą robię jeszcze tego samego lub następnego dnia, a resztę na gorąco wekuję w słoiku żeby wykorzystać potem w tygodniu do innej zupy, curry czy innego dania. - Wodę z udek wylać, udka umyć i zalać świeżą wodą ( 2 litry) , dodać marchewkę, seler, pietruszkę, jeden umyty por i jedną łodygę selera, ziele, ziarna pieprzu i listki laurowe. Najczęściej nastawiamy w sobotę gar wywaru – na mięsie wołowym i drobiowym albo na kościach. - Na garnek z warzywami wyłożyć sitko i przelać przez nie rosół z drugiego garnka. - Do mąki dodać jogurt, masło i posiekany szczypiorek - łyżką wymieszać i potem wyrobić ręką (lub łyżką) na gładkie ciasto - odstawić do lodówki. - Z ciasta na kluski uformować małe kuleczki ( trochę mniejsze niż orzech włoski) - odstawić do lodówki. - W tym czasie pokroić resztę marchewek i selera naciowego w kosteczkę, Por w półplasterki, czosnek posiekać.