Kluski śląskie z sosem szpinakowym

Sylwia
Obiad
05.01.2018 17:51
Kluski śląskie z sosem szpinakowym

Składniki: 1 kg ziemniaków (około 5 dużych sztuk) 3 łyżeczki soli 1 jajko 200 g mąki ziemniaczanej Sos szpinakowy: 150 g szpinaku mrożonego ½ łyżeczki masła 4 łyżki śmietany 18 % 1/3 łyżeczki soli szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować. Gotować około 20 – 30 minut (w zależności od wielkości ziemniaków), w 3 l wody osolonej 2 łyżeczkami soli. Ziemniaki podzielić na 4 równe części i wyciągnąć jedną część, a w jej miejsce wsypać mąkę (proporcje 1:3 – patrz krok 4.) Gotować w osolonej wodzie od czasu wypłynięcia przez około 3 – 5 minut. Uformować kuleczki o średnicy 3 – 4 cm (mocno docisnąć w rękach). Całość posolić i podgrzać – nie gotować, aby śmietana się nie zwarzyła. Ważne by po wrzuceniu nie mieszać klusek łyżką tylko delikatnie potrząsnąć garnkiem, aby nie przywarły do garnka. Dodać jajko i energicznie wymieszać, aby jajko się nie ścięło.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/kluski-slaskie-z-sosem-szpinakowym/