Chleb pszenno-żytni z ziarnami

Karol

Dania mączne

05.01.2018 11:06

Chleb pszenno-żytni z ziarnami

Jak wykonać przepis na - Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb pszenno-żytni z ziarnami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Łącznie: 1 godz. 50 min. 5 from 1 vote Chleb pszenno-żytni z ziarnami Potrzebne składniki 350 g maki pszennej 200 g mąki żytniej 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki wymieszanych w dowolnych proporcjach ziaren (słonecznik, dynia, kminek) Następnego dnia wsypujemy na stolnicę trochę mąki i wyrabiamy wyjęte z lodówki ciasto, aż będzie odstawało od ręki. Po piętnastu minutach do piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z pokrywką, ustawiamy temperaturę na 220 stopni. jeśli nawet nie chce Wam się robić tego ze względu na sam chleb do jedzenia, to zróbcie go tylko dla zapachu. Po kilkunastu minutach wyjmujemy naczynie leciutko posypujemy mąką, przekładamy ciasto, smarujemy wierzch wodą zmieszaną z mlekiem, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Gorący wyjmujemy z naczynia i stawiamy na kratce do ostygnięcia. Pyszny chrupiący chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, dyni i kminkiem.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kosapopatelni.pl/chleb-pszenno-zytni-z-ziarnami/