Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji: 8 Składniki: 600 g ziemniaków (jesiennych) ½ cebuli białej 1 mała cebula czerwona 270 g kiełbasy wędzonej (u mnie była to kiełbasa myśliwska) 1 puszka groszku 2 – 3 pomidory ½ pęczka natki pietruszki 100 ml buliony warzywnego Sos winegret: 50 ml octu z białego winogrona szczypta soli szczypta białego pieprzu ¼ łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Sałatka z ziemniakami, czyli z niemieckiego Kartoffelsalat – sałatka przygotowywana jest przede wszystkim na bazie ziemniaków. Moja wersja nieco różni się od oryginału: zamiast majonezu jest sos winegret i dużo warzyw oraz kiełbasy, także panom będzie smakowała. Można powiedzieć, że jest to chłopska delikatna sałatka z warzywami i kiełbasą. Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie wystudzić, obrać i pokroić w kostkę.