Składniki/2 porcja: – 1 puszka pomidorów – 3 jaja wiejskie – 2 ząbki czosnku – 1 mała cebula – 1/2 szklanki czerwonej soczewicy – 1/3 łyżeczki ostrej papryczki – 1/2 łyżeczki słodkiej papryki – 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego – 2 łyżki czerwonej fasolki – olej rzepakowy lub olej kokosowy – 100g sera feta – sól i pieprz – do podania : parmezan, świeży szpinak, bagietka Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oleju rzepakowego lub kokosowego. Taki jest przepis na szakszukę z soczewicą 🙂 Szakszuka to nic innego jak jajka sadzone z pomidorami i innymi dodatkami. Wersja z soczewica i z dodatkiem kminu rzymskiego doda orientalnego aromatu i podkreśli smak naszego śniadania. Chwile smażymy i wrzucamy soczewicę z wszystkimi przyprawami. Wrzucamy pomidory doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Gotować pod przykryciem przez ok. 13 minut.