Śledzie w sosie musztardowym z curry – przepis krok po kroku Aby przygotować śledzie w sosie musztardowym z curry, będziecie potrzebować: 0,5 kg filetów śledziowych marynowanych 2 fioletowe cebule (średniej wielkości) 300 ml śmietany 12% lub 18% (można też użyć jogurtu naturalnego) 200-300 ml majonezu 2-3 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki musztardy miodowej 1 łyżkę miodu 1-2 łyżeczki curry (w zależności od tego, jak intensywny smak curry lubicie) 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego Dzisiaj mam dla Was prosty, ale za to bardzo oryginalny przepis na śledzie w sosie musztardowym z curry, które idealnie nadają się do podania na imprezę sylwestrową lub karnawałową. Śledzie w sosie musztardowym z curry – wykonanie krok po kroku: 1. Śmietanę lub jogurt naturalny mieszamy z majonezem. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości śledzikiem w nowej odsłonie, gorąco polecam ten przepis 😉 Śledzie najlepiej przygotować 2-3 godziny przed podaniem, aby nabrały intensywnego smaku. Nasze śledzie w sosie musztardowym z curry są już gotowe do podania 😉 6. Śledzie kroimy w paski lub w większą kostkę (według uznania). Tak przygotowaną przekąskę odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Pokrojone śledzie wrzucamy do przygotowanego sosu i mieszamy, aby całość dobrze się połączyła, a śledzie mogły przejść smakiem sosu. A jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości pysznym obiadem, koniecznie przygotujcie polędwiczki wieprzowe pieczone w ziołach. 4. Cebule obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do przygotowanego sosu. Na koniec dodajemy miód i przyprawy, mieszając sos bardzo dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły. Im dłużej postoją, tym smaki lepiej się połączą, a cebula i curry dodadzą daniu ładniejszego koloru.