Do przygotowania masy będziecie potrzebować: 4 jaja 8 płaskich łyżek cukru brązowego (kryształu) 1 kostka masła 1/2 kostki margaryny Przy składaniu tortu, będzie jeszcze potrzebny poncz, na który składa się: 100 ml letniej lub zimnej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka alkoholu 2. Stawiamy na najmniejszym palniku na kuchni i na bardzo małym ogniu, mikserem ustawionym na najwyższych obrotach, energicznie całość miksujemy ok. 22-25 minut, zwracając uwagę, by jajkowa masa nie przywarła do dna. Wtedy proporcje składników na ciasto są takie: 12 jaj 30 dkg orzechów włoskich 30 dkg cukru brązowego (kryształu) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (ja używam bezglutenowego) 3 płaskie łyżki mąki ryżowej Składniki na masę: Bezglutenowy tort orzechowy – przepis krok po kroku Do przygotowania ciasta będziecie potrzebować: 8 jaj 20 dkg orzechów włoskich 20 dkg cukru brązowego (kryształu) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (ja używam bezglutenowego) 2 płaskie łyżki mąki ryżowej Bezglutenowy tort orzechowy przyozdabiamy według własnego uznania – posypanie startą gorzką czekoladą, jest jedną z możliwości, z której ja skorzystałam 🙂 Nasz bezglutenowy tort orzechowy jest gotowy. Gdyby tak się działo, ściągamy na chwilę z ognia i dalej miksujemy, po czym ponownie stawiamy na ogniu. 4. Do misy od miksera wkładamy miękkie masło i margarynę (najlepiej wyjąć je z lodówki kilka godzin wcześniej) i na najwyższych obrotach, miksujemy do białości (ok. 13-15 minut). Dzisiaj, z racji moich urodzin, postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na bezglutenowy tort orzechowy. 2. Mikserem, ustawionym na najwyższe obroty, ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Wszystkie orzechy łączymy z proszkiem do pieczenie oraz mąką, po czym dzielimy na 4 wagowo równe części. Dobrze jest tak rozłożyć proporcje masy, by wystarczyło jej na posmarowanie całości – w tym również boków. Bezglutenowy tort orzechowy, równie dobrze można upiec w większej tortownicy lub po prostu w prostokątnej formie (40 x 24 cm). Jeśli lubicie orzechy, po spróbowaniu tego tortu, na pewno się zakochacie w jego urzekającym smaku! Gdy płomień jest bardzo mały, a garnek duży, masa może się lekko ściąć na dnie pod koniec ubijania, tworząc delikatną powłokę. 6. Na koniec dolewamy po trochę przygotowaną porcję alkoholu (50-100 ml) i miksujemy aż do połączenia składników. Jajka z cukrem na początku zwiększają dość mocno objętość, dlatego szeroki garnek jest tu najlepszym rozwiązaniem. 🙂 Jego sekretem jest pyszna, kremowa masa, nieco zakrapiana, cudowna zarówno w konsystencji, jak i w smaku 😉 😉 Tort piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm, dlatego wyszły mi 4 warstwy. Teraz przychodzi czas na złożenie naszego bezglutenowego tortu orzechowego 😉 1. Jest to mała modyfikacja przepisu mojej śp. Babci, a sam tort, zawsze przywołuje cudowne wspomnienia z mojego dzieciństwa. 9. Po wyjęciu, zdejmujemy obręcz tortownicy, z pomocą deski lub talerza, przewracamy ciasto wierzchem do góry.