Sałatka Cezar z grillowanym kurczakiem

Pati
Sałatki
29.12.2017 14:22
Sałatka Cezar z grillowanym kurczakiem

Sałatka Cezar z kurczakiem Składniki: 2 małe sałaty rzymskie (lub 1 duża) podwójna pierś z kurczaka 1/2 szklanki startego twardego sera (parmezan, pecorino, grana padano) połowa bagietki 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku Przyprawy do kurczaka: ulubione suszone zioła (u mnie po pół łyżeczki suszonej bazylii, oregano, majeranku, tymianku i cząbru) łyżeczka czosnku granulowanego łyżka oliwy/oleju pieprz sól Sos: 5 łyżek majonezu 1 łyżeczka musztardy (u mnie miodowej) 1 łyżeczka sosu sojowego 1 mały posiekany ząbek czosnku 3-4 fileciki anchois (opcjonalnie) pieprz A w związku z tym, że dawno na blogu nie gościł przepis na sałatkę to pora to nadrobić. dorzucamy masło, zgnieciony czosnek (może być w skorupce) i smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor, uważając żeby ich nie przypalić. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej na średnim ogniu z obu stron. U mnie dzisiaj w wersji z grillowaną piersią kurczaka i sosem majonezowym z anchois. Na sałatkę tuż przed podaniem wykładamy w kilku miejscach po łyżce sosu (sos jest dość gęsty) i posypujemy grzankami. Wrzucamy je na patelkę (najlepiej na tę samą co kurczaka) Kurczaka kroimy w mniejsze plasterki, układamy go na sałacie i posypujemy resztą sera. Klasyczną sałatkę Cezar podaje się bez kurczaka polaną sosem na bazie żółtek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/dodatki/salatki-i-surowki/salatka-cezar-kurczakiem