Tort makowo-serowy z wiśniami

Tort makowo-serowy z wiśniami

Pozostałe składniki: - 100 g gorzkiej czekolady 70% - 5 łyżek śmietany - 200 ml śmietany kremówki - 1 łyżka ksylitolu - 150 g drylowanych wiśni - sok z 1 pomarańczy - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 2 łyżki wody - przyprawa do grzanego wina Składanie tortu: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę połamaną na kawałki wraz w 5 łyżkami śmietany. Tort makowo-serowy z wiśniami składniki na ciasto: - 4 jajka - 100 g ksylitolu - 100 g mielonych migdałów - 100 g sypkiego maku - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżka maki owsianej - szczypta soli Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Składniki na masę serową: - 500 g sera na sernik - 50 ml śmietany kremówki - 2 jajka - 3 łyżki ksylitolu - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy krótko mikserem tak by się połączyły. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia, wyjmujemy z formy i już całkiem zimne ciasto przecinamy na pół wzdłuż, na dwa krążki. Przekładamy ciasto na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, nie wykładamy boków, ani nie smarujemy ich masłem. Tu można sporo dopracować gdyż składałam je w pośpiechu i na wykończenie zabrakło mi czasu więc jest jak jest. 200 ml kremówki ubijamy z łyżką ksylitolu na sztywno. Wiśnie z wodą i sokiem z pomarańczy podgrzewamy, dodajemy przyprawę do grzanego wina i łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Masy serowej nie należy długo miksować gdyż to ją napowietrza i w czasie pieczenia sernik mocno wyrasta, a potem opada. Miałam podzielić się tym przepisem jeszcze przed świętami albo zaraz po nich, ale czas tak szybko ucieka, że nie dałam rady. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w 160 stopniach przez 40 minut. Można z części śmietany zrobić rozetki na brzegach dla dekoracji. Białka ubijamy razem z ksylitolem i szczyptą soli na sztywną pianę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przysmakikarolki.blogspot.com/2017/12/tort-makowo-serowy-z-wisniami.html