Korzenna karkówka

Ewa
Obiad
28.12.2017 20:47
Korzenna karkówka

Tym bardziej zimową porą;):) około 800g – 1kg karkówki 3-4 łyżki ketchupu 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki musztardy 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka miodu kilka listków świeżej bazylii 2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta ostrej papryki w proszku sól, pieprz Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kiedy jednak kilka lat temu po raz pierwszy przygotowałam mussakę, gdzie dodatkiem do mięsa był właśnie cynamon, zachwyciłam się tym smakiem. Uwagi: Ja posmarowałam marynatą karkówkę z jednej strony, na ten plaster mięsa kładłam następny, smarowałam go marynatą i tak do wyczerpania. Kilka razy obracamy je, by równomiernie się ugrillowało (my grillowaliśmy około 20-25 minut, obracając mięsko co 5 minut). Następnie pierwszy kawałek – czystą, nieposmarowaną stroną, włożyłam do miski z resztą marynaty i rękami natarłam już dokładnie wszystkie porcje. Udostępnij Zapisz Od zawsze wydawało mi się, że cynamon jest przyprawą zarezerwowaną wyłącznie do wypieków, i to głównie z jabłkami. Nie należy przesadzać z ilością miodu, bo choć aromatyczny, zacznie nam się przypalać.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/12/23/korzenna-karkowka/