Nie zapomnijcie też dodać cukru do gotowania makaronu, bo jest on z dodatkiem gorzkiego kakao DecoMorreno;) 250-300 g makaronu mini świderki z czekoladą 2 małe banany 1 puszka mandarynek lub kilka świeżych owoców (ja świeżych jeść nie mogę, więc u mnie takie z puszki) 2 kiwi świeże maliny 1/2 mango Sos: 5-6 łyżek jogurtu greckiego (niezbyt gęstego) 1 łyżka miodu opcjonalnie – szczypta cynamonu Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu (wodę dosładzamy cukrem – u mnie około 3 łyżeczki; nie solimy). Pysznie jest:) Sałatkę można rozbudować o owoce jakie tylko lubicie, posypać je na koniec prażonymi orzechami, płatkami migdałowymi, albo wmieszać do sosu garść rodzynek. Jeżeli macie już dość poświątecznych dań i zjedlibyście w końcu coś lżejszego, zapraszam na makaronową sałatkę owocową. Słodkie maliny i banany oraz mango, kwaśne kiwi i orzeźwiające mandarynki, a całość polana jogutrowo-miodowym sosem. Przelewamy 1 łyżką oliwy z oliwek, mieszamy.