Migdałowe ciasto z malinami

Ewa
Ciasta
01.09.2017 12:01
Migdałowe ciasto z malinami

Dzięki Ciociu Krysiu:) 140 g mielonych migdałów (u mnie 100 g mielonych migdałów i około 40-50 g mielonych orzechów laskowych) 140 g masła 140 g drobnego cukru do wypieków 140 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże jajka 250 g malin W misie miksera umieszczamy miękkie (!) masło, dodajemy cukier, mielone migdały oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Poszłam do ogrodu, ale na próżno szukać w nim malin – jeśli chodzi o te owoce, to ten rok nie był dla nas zbyt łaskawy:( Na szczęście moja zachcianka została spełniona zupełnie przypadkowo, bo jeszcze tego samego dnia dostaliśmy miskę pięknych, pachnących malin:D Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 45-50 minut (lub do tzw suchego patyczka – ja musiałam dopiec nieco dłużej). Cudo:) Tego dnia chciało mi się tego ciasta jak już dawno żadnego. Na wierzchu, lekko wciskając w ciasto, układamy resztę malin. Wilgotne, o przyjemnej, nieco ziarnistej konsystencji, z dodatkiem pysznych malin.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/09/01/migdalowe-ciasto-z-malinami/