NIESAMOWICIE PYSZNY TORT EGIPSKI Z KARMELEM I PRAŻONYMI ORZECHAMI

Monika
Ciasta
23.12.2017 12:01
NIESAMOWICIE PYSZNY TORT EGIPSKI Z KARMELEM I PRAŻONYMI ORZECHAMI

Aby być na bieżąco polub blog na FB: - 9 białek- 6 łyżek cukru do wypieków- 6 łyżeczek mąki pszennej- 120 g zmielonych orzechów laskowych- 9 żółtek- 7 łyżek cukru- 5 łyżek mąki pszennej- opakowanie cukru wanilinowego- 340 ml mleka- 170 g masła- 350 ml śmietanki kremówki- 1 łyżka cukru pudru- 1 łyżka żelatyny- 3 łyżki wrzątku- 120 g uprażonych i posiekanych orzechów laskowych- 200 g cukru na karmel Składanie tortu: Na paterze układamy pierwszy blat ciasta, na to wykładamy 1/4 kremu budyniowego, a na to 1/3 kremu śmietanowego. Składniki na krem śmietankowy: Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach wrzątku. Ubijamy na sztywno 3 białka ze szczyptą soli, dodajemy 2 łyżki cukru i miksujemy do czasu rozpuszczenia cukru. Zdecydowanie to jeden z lepszych tortów jakie jadłam, dlatego idealnie nada się na święta czy uroczystości typu urodziny. Zdecydowanie to jeden z lepszych tortów jakie jadłam, dlatego idealnie nada się na święta czy uroczystości typu urodziny. Orzechy siekamy na drobne kawałki i delikatnie prażymy na suchej patelni Kładziemy drugi blat, na to 1/4 kremu budyniowego i 1/3 kremu śmietanowego. Składniki na 3 blaty: Z podanych składników przygotowujemy 3 blaty ciasta. Powiem Wam, że to połączenie chrupiących orzechów laskowych i karmelu z bitą śmietaną oraz kremem budyniowym jest niesamowite. Powiem Wam, że to połączenie chrupiących orzechów laskowych i karmelu z bitą śmietaną oraz kremem budyniowym jest niesamowite. Ciasto jest dosyć słodkie, dlatego zmniejszyłam nieco ilość cukru, jaka była podana w oryginalnym przepisie. Ciasto jest dosyć słodkie, dlatego zmniejszyłam nieco ilość cukru, jaka była podana w oryginalnym przepisie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.moje-idealia.pl/2017/12/niesamowicie-pyszny-tort-egipski-z.html