Florentynki - przepyszne ciasteczka na Święta

Desery
21.12.2017 10:10
Florentynki - przepyszne ciasteczka na Święta

Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka: – ciasteczka z pieczątkami – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne – zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań Przygotowanie: 3h Ilość ciasteczek: 25 Składniki: -100 g rodzynek – 100 g suszonej żurawiny – 200 g migdałów w płatkach – 100 g orzechów laskowych – 50 g mąki pszennej – 120 g masła – 120 g cukru – 50 ml śmietany kremówki 30% – 200 g czekolady mlecznej Przygotowanie: W garnuszku rozpuść masło i cukier. Ale aby to sobie ułatwić, możesz rozłożyć sobie pracę na dwa razy (np na dwa dni). Następnie wyjmij blachę, zsuń z niej papier z ciastkami, połóż nowy papier i zrób kolejne ciastka. Tak przygotowane ciastka układaj odwrotnie na talerzu lub blasze, a następnie wstaw na 10-20 minut do lodówki. Te ciasteczka wymagają chwili czasu na przygotowanie, bo musisz je studzić w trakcie. Po upieczeniu możesz wyrównać ciasteczka wycinając je za pomocą okrągłej foremki, ale według mnie nie jest to konieczne. Spłaszcz nieco każdą z porcji, pamiętając o zachowaniu dość sporych odstępów, ciastka spłaszczą się jeszcze i urosną. Za pomocą łyżki nakładaj czekoladę na spód każdego z ciastek. Kiedy roztopione masło z cukrem przestygnie dodaj je do masy i wymieszaj całość.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://nietylkopasta.pl/florentynki-ciasta-bakaliami-czekolada/