Makowe rogaliki z ciasta półfrancuskiego

Desery
19.12.2017 22:02
Makowe rogaliki z ciasta półfrancuskiego

Na 16 dużych rogalików: 4 szklanki mąki pszennej 4 dag drożdży 250 g masła lub margaryny 1 szkl ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 3 żółtka 3 łyżki cukru szczypta soli Masa makowa: 400 g maku 3/4 szkl cukru pudru 1 szkl gorącego mleka 3 białka 100 g migdałów w słupkach 50 g posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki skórki pomarańczowej 50 g rodzynek Na lukier sok z 1 cytryny 2 łyżki ciepłej wody 1 szkl cukru pudru krokant do posypania - Mak zaparzyć gorącym mlekiem i odstawić na 30 min. - Na drugi dzień ciasto rozwałkować na dość duży płat tak ok 60 na 40 cm i podzielić na 16 trójkątów. Piec na wyłożonej pergaminem blasze ,( układać w dużych odstępach, aby się nie skleiły) w nagrzanym do 180 st piekarniku przez 20 min, aż rogale będą rumiane. Wyrabiać gładkie elastyczne ciasto, na koniec dodać rozpuszczony tłuszcz i jeszcze wyrabiać ok. 10 min. 50 g masła rozpuścić i ostudzić Kiedy na zaczynie pojawia się bąbelki- jest gotowy. Znów odłożyć ciasto do lodówki na 1 godzinę i po wyciągnięciu składać i wałkować. - Drożdże rozpuścić w 1/2 szklance ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru. Po tym czasie rozwałkować ciasto i równomiernie rozłożyć na nim wiórki masła. To dość pracochłonna propozycja ale w sam raz nadaje się na Boże Narodzenie. Odstawić ciasto na ok godzinę do lodówki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://krylowakuchnia.blogspot.com/2017/12/makowe-rogaliki-z-ciasta-pofrancuskiego.html