Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki np. pszennej 1 łyżeczka soli 50 g masła 1 żółtko 2 jajka 100-150 ml gorącej wody Farsz: 800 g kiszonej kapusty 50 g suszonych grzybów podgrzybków 2 cebule sól, pieprz 2 łyżki masła 2 łyżki oleju lnianego Na koniec pierogi podawaj z cebulką podsmażoną na ciemno złoto z dodatkiem oleju lnianego. Kapustę zalej wodą oraz wodą z moczenia grzybów, w taki sposób by ją przykrywała, dodaj łyżkę masła i gotuj do miękkości, około 30 minut. Z ciasta wykrajaj foremką okrągłe placuszki, na środek nakładaj farsz i dokładnie zlep brzegi sposobem na falbankę. na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook. Następnie zawiń w folię i odstaw na 15-30 minut aby odpoczęło. Sposób przygotowania: Krok 1: Grzyby namocz w ciepłej wody przez co najmniej 2 godziny, następnie drobniutko posiekaj. W całej kuchni bez wątpienia zaczyna pachnieć grzybami, dłonie i fartuszki mamy całe w mące. Od wielu lat dzielimy się kuchennymi obowiązkami: babcia smaży karpia, mama robi rybę w galarecie, siostra zajmuje się słodkościami. Jak powszechnie wiadomo na świątecznych stołach królują przede wszystkim dania tradycyjne, nie inaczej jest u rodziny Kuroniów. Krok 3: Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na pozostałym maśle. Więcej przepisów znajdziecie w bezpłatnej aplikacji SimplyTastly (więcej na www.SimplyTastly.pl ).