Spód: 200 g ciastek owsianych 100 g masła 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy Masa serowa: 650 g tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników 250 g mascarpone 200 g białej czekolady 0,5 szklanki cukru pudru 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka Sernik piec w kąpieli wodnej (na dno piekarnika lub na blachę pod sernikiem wstawić formę z gorącą wodą – około 1,5 litra). Na masę serową wyłożyć małą łyżeczką żurawinę i za pomocą wykałaczki rozprowadzić ją w fantazyjne wzory (wbić wykałaczkę w żurawinę i zakreślać kółka). Sernik z dodatkiem mascarpone i białej czekolady stał się ostatnio moim ulubionym rodzajem sernika 🙂 Twaróg, mascarpone i jajka zmiksować na niskich obrotach z mąką i cukrem pudrem. Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika i zostawić sernik na jeszcze około 15 minut. Tym razem przedstawiam Wam ten sam sernik w wersji z żurawiną. Piec 15 minut w temperaturze 180°C.