Watruszki - okrągłe drożdżowe bułki z serem

Małgorzata
Desery
03.08.2017 10:22
Watruszki - okrągłe drożdżowe bułki z serem

ciasto: szklanka mleka 70 g roztopionego masła 2 jajka 500 g mąki 35 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru szczypta soli serowe nadzienie: 500 g sera białego 2 jajka 5 łyżek cukru pół łyżki cukru wanilinowego kruszonka: 1/3 szklanki cukru 4 łyżki mąki 70 g miękkiego masła dodatkowo: Jeżeli chcemy wyrobić ciasto w automacie, to składniki na ciasto umieszczamy w formie automatu w podanej w przepisie kolejności. Jeżeli wyrabiamy ciasto ręcznie, to najpierw przygotowujemy rozczyn - drożdże rozcieramy w garnuszku z łyżką cukru i mieszamy z połową szklanki letniego mleka. Wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do podwojenia objętości. Kiedy drożdże wyrosną łączymy rozczyn z pozostałymi składnikami i długo zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypując je mąką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut, do czasu, aż podwoją wielkość. Napełniamy bułki nadzieniem z białego sera i zostawiamy pod przykryciem na około 10 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://przepisy-online.blogspot.com/2017/08/sodkie-okrage-buki-z-serem-watruszki.html