Większość produktów do przygotowania tarty możecie nabyć w sklepie internetowym Eko-Młociny Składniki: 250 g mąki pszennej 125 ziemnego masła lub margaryny 2 łyżeczki przyprawy do pierników – do nabycia w Eko-Młociny 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao 50 g trzcinowego cukru pudru do nabycia w Eko-Młociny szczypta soli 1 żółtko jajka klasy L 1 łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany Dodatkowo: 2 śmietankowe budynie – do nabycia w Eko-Młociny 3 i 1/2 szklanki mleka (można dać ciut mniej) Ekologiczna konfitura wiśniowa z imbirem Owocowy Dom 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżki cukru do ozdoby: płatki migdałów i listki świeżej mięty Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy kakao, przyprawę do piernika, cukier puder, żółtko i szczyptę soli. Po tym czasie ciastem wylepiamy wysmarowaną tłuszczem formę na tartę (ciasto można też rozwałkować jak jest dobrze schłodzone, ja układamy większy kawałek na środku tarty i rozprowadzam ciasto po formie, a następnie wylepiam boki). Robimy z niego kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 30 minut. Następnie dodajemy ziemne masło lub margarynę (ja zawsze siekam je nożem, aby łatwiej się później zagniatało ciasto) i łyżkę naturalnego jogurtu lub kwaśnej śmietany. Jeśli też kochacie takie aromaty i cenicie proste, szybkie w przygotowaniu ciasta z pysznym budyniowym nadzieniem polecam Wam przygotować taką piernikową tartę. Gdy budyń przestygnie tartę wkładamy do lodówki, aby budyń zgęstniał i tartę można było swobodnie kroić. Formę z ciastem wkładamy jeszcze na 5 minut do lodówki. Do piernikowej tarty z budyniowo-wiśniowym nadzieniem użyłam konfitury od Owocowy Dom. Dodajemy proszek budyniowy wymieszany z mlekiem, miękkie masło i gotujemy mieszając aż do mocnego (!) zgęstnienia budyniu. Budynie mieszamy dokładnie z połową szklanki mleka i łyżką mąki ziemniaczanej.