pierogi z grzybami, soczewicą i fetą

Obiad
16.12.2017 14:33
pierogi z grzybami, soczewicą i fetą

Składniki ciasto 250 g ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju 550 g mąki pszennej szczypta soli farsz 80 g suszonych grzybów (użyłam suszonych prawdziwków) 100 g fety 2/3 szklanki zielonej soczewicy (wcześniej przepłukanej na sicie) 1/3 szklanki białej kaszy gryczanej (można użyć zwykłej) 1/2 bułki czerstwej (wcześniej namoczonej) 1 jajko sól, pieprz do smaku W tych czynnościach towarzyszy także mojej mamie, która pierogi robi dużo częściej niż ja. Gdy moje samopoczucie trochę się poprawiło, postanowiłam, że czas spożytkuję na przygotowaniu nowego rodzaju pierogów. Kiedy spodziewałam się dziecka, ktoś zapytał mnie, co najchętniej jem w ówczesnym stanie. Wyśmienicie smakowały mi u mojej babci, mistrzynią w ich robieniu jest moja mama. Pierożki z powodzeniem można przygotować na wigilijna kolację lub poza okresem świątecznym. Ostatnie zmagania z chorobą zmusiły mnie do pozostania w domu. Lubi małymi paluszkami gnieść puszyste ciasto, a potem lepić pierożki w różnym kształcie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://rajdlapodniebienia.pl/index.php/2017/12/16/pierogi-grzybami-soczewica-biala-kasza-gryczana-feta/