Przepis
Kotlety z mięsa mielonego z indyka z grzybami
Tego potrzebujesz:
50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego garść suszonych grzybów 1 cebulka 1 kajzerka 1 szklanka tartej bułki 1 jajko olej do smażenia sól pieprz
Sposób przygotowania
Grzyby umyj, namocz w letniej wodzie, ugotuj. Odciśnij, drobno posiekaj.
Cebulkę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce oleju. Kajzerkę namocz w wodzie, dokładnie odciśnij.
Do mięsa dodaj grzyby, cebulkę, odciśniętą bułkę, 2–3 łyżki tartej bułki i jajko. Wyrób masę, przypraw.
Formuj z niej kotlety, panieruj w tartej bułce, smaż na oleju na złoty kolor. Potrzymaj 3–5 min na małym ogniu pod przykryciem.