Kotlety z mielonej wątróbki

Ewelina
20.04.2014 10:43
Kotlety z mielonej wątróbki

Przepis

Składniki

1 kg wątroby wieprzowej

bułka tarta

1 średnia cebula

1 jajko

1 czubata łyżka ziół prowansalskich

sól

pieprz

olej

Etapy przygotowania

Wątróbke oczyścić z błon, pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w plasterki. Do malaksera włożyć wątróbke, cebule i jajo oraz wszystkie przyprawy i zmiksować przez chwilę (tak zeby nie było duzych kawałków, ale tez żeby nie wyszła z tego płynna masa). Dodać tyle bułki tartej żeby ciasto miało konsystencję taką jak na racuchy, dokładnie wymieszać. Na gorący olej kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć z obu stron. Podawać z ziemniakami i surówka z kwaszonej kapusty lub buraczkami.