Ilość porcji: 16 (forma 20 cm x 30 cm) Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 330 g sera białego 2 galaretki cytrynowe 2 łyżki cukru 660 ml śmietanki 30% 1 śmietana śnieżka (w proszku) Dodatkowo: 80 g kokosu 2 łyżki cukru 2 łyżki masła 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego Przygotowanie: Rozpuścić galaretki w 700 ml gorącej wody. Ciasto przełożyć do formy (forma 20 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40 minut w 170 stopniach. Wsypać kokos oraz cukier i delikatnie smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż zbrązowieje, często mieszając. Wystudzić i przekroić wzdłuż na 2 równe części. Sernik Wenus jest to delikatna serowa pianka pomiędzy puszystym biszkoptem, posypany prażonym kokosem. Ubić białka na sztywną masę dodając odrobinę soli. Do piany przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Śmietankę ubić ze śnieżką na sztywną pianę.