Składniki: 40 ciastek Oreo 200 g masła (1 kostka) 1/3 szklanki cukru pudru 900 g serka waniliowego 500 ml śmietany 30% 2 łyżki żelatyny ½ szklanki mleka 2 śmietan-fixy Przygotowanie: Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 12 – 16 kawałków (tortownica o średnicy 26 – 28 cm) W garnku roztopić 100 g masła (½ kostki) i przelać do pokruszonych ciasteczek. Na spód formy (tortownica 26-28 cm) wysypać połowę czekoladowej kruszonki i ugnieść. Na wierzch wysypać pozostałą część ciasteczkowej kruszonki, tak aby zakryć całą powierzchnię. Bardzo proste w wykonaniu ciasto, które świetnie smakuje w upalne dni oraz jesienne wieczory. Do gorącego mleka dodać żelatynę i dokładnie rozmieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji. Spód: Oddzielić ciemną część ciasteczek od jasnej masy. Kolejno do masy wrzucić jasną część ciasteczek, ciągle miksując. Do masy serowej dodać wystudzoną żelatynę, cały czas mieszając.