Buche de noel czyli świąteczne polano biszkopt: 3/4 szklanki maki pszennej 2/3 szklanki cukru 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie) skorka z pomarańczy 1/2 szklanki soku z pomarańczy 3/4 szklanki mielonych migdałów 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii szczypta soli 1/4 łyżeczki octu winnego cukier puder do posypania 1 łyżka cukru 1 i 1/2 łyżki roztopionego masła krem: 150 g pokruszonej gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mocnej kawy 1/2 kostki masła (110 g) Blacha o wymiarach Nieznana jest dokładna data pojawienia się ciasta o nazwie bûche de Noël, które symbolicznie nawiązywać do tradycji przynoszenia w wigilijny wieczór do domu dużego polana, które paliło się następnie przez wiele godzin w kominku do wieczora 25 grudnia. Na cieście umieszcza się figurki z cukru lub z plastiku, nawiązujące do ikonografii świątecznej, jak święty mikołaj, choinka, krasnoludki albo ozdabia się kandyzowanymi owocami, bezowymi grzybkami, ostrokrzewem. Ciasto zostało zrobione wg przepisu Julii Child na pomarańczowy biszkopt, w środku i na zewnątrz jest maślano-czekoladowy krem.