Składniki
Składniki na biszkopt:
4 białka
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki na masę makowo-kokosową:
150 gram maku
150 gram wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 białek
130 gram cukru pudru
Składniki na masę budyniową:
6 żółtek
80 gram cukru
25 gram mąki tortowej
25 gram mąki ziemniaczanej
375 ml mleka
250 gram masła
Dodatkowo:
125 ml wódki
125 ml wody
1 łyżka cukru pudru
450 gram powideł śliwkowych
200 gram biszkoptów
100 gram masła
50 gram kakao
120 gram cukru pudru
Rozmiar blachy: 24cmx28cm
Przepis
Przygotowanie biszkoptu:
Białka miksujemy na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Do ubitego białka dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Ostatnim krokiem do przygotowania masy na biszkopt jest dodanie mąki tortowej oraz ziemniaczanej. Tak przygotowaną masę mieszamy za pomocą szpatułki do momentu połączenia się wszystkich składników. Masę przelewamy na wyłożoną papierem formę do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Przygotowanie masy makowo-kokosowej:
Mak, wiórka kokosowe oraz proszek do pieczenia łączymy ze sobą i mieszamy. W misce ubijamy na sztywną pianę białka z dodatkiem cukru pudru. Do tak ubitej piany dodajemy wcześniej przygotowany mak z wiórkami kokosowymi. Całość mieszamy za pomocą szpatułki i przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Tak przygotowaną masę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Przygotowanie masy budyniowej:
Żółtka wraz z cukrem ucieramy ze sobą za pomocą miksera. W kolejnym kroku dodajemy mąkę tortową oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie miksujemy.
W garnku podgrzewamy mleko do którego następnie wlewamy naszą masę. Całość dokładnie mieszamy do uzysakania konsystencji budyniu. Tak przygotowaną masę odstawiamy do ostudzenia. Po całkowitym ostudzeniu masy budyniowej łączymy ją stopniowo z utartym masłem.
Ostateczne przygotowanie ciasta:
Wódkę, wodę oraz cukier puder łączymy ze sobą w małej miseczce. Tak przygotowanym roztworem nasączamy nasz upieczony i ostudzony biszkopt.
Na tak przygotowany biszkopt wykładamy kolejno powidła śliwkowe, upieczoną i ostudzoną masę makowo-kokosową oraz masę budyniową. Następnie na masę budyniową wykładamy wcześniej namoczone w wódce i wodzie z dodatkiem cukru biszkopty. Biszkopty wykładamy na całej powierzchni ciasta, następenie polewamy je polewą czekoladową powstałą z połączenia masła, kakao oraz cukru pudru.
Tak przygotowane ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Ciasto jest pyszne i wielosmakowe. Polecamy na rodzinne imprezy i święta.