Ciasto Pina Colada - na biszkopcie

Ewelina
Ciasta
16.04.2018 21:00
Ciasto Pina Colada - na biszkopcie

Składniki

Składniki na biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Składniki na warstwę kokosowo-bezową:

4 białka

¾ szklanki cukru

200 g wiórek kokosowych

szczypta soli

Składniki na masę budyniowo-ananasową:

1 puszka ananasa

2 łyżki cukru

2 opakowania budyniu śmietankowego

1 duża szklanka mleka

100 g margaryny

Dodatkowo:

100 ml soku ananasowego

Przepis

Przygotowanie biszkoptu:

Białka z 4 jajek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli oraz 4 łyżkami cukru. W trakcie ubijania dodajemy 4 żółtka oraz przesiewamy mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia.

Zdjęcie Ciasto Pina Colada - na biszkopcie #1

Zdjęcie Ciasto Pina Colada - na biszkopcie #2

Zdjęcie Ciasto Pina Colada - na biszkopcie #3

Zdjęcie Ciasto Pina Colada - na biszkopcie #4

Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach.

Zdjęcie Ciasto Pina Colada - na biszkopcie #5

Zdjęcie Ciasto Pina Colada - na biszkopcie #6

Przygotowanie warstwy kokosowo-bezowej:

Białka z 4 jajek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, cukru oraz wiórek kokosowych. Całość przekładamy na blaszkę i pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach.

Zdjęcie Ciasto Pina Colada - na biszkopcie #7

Zdjęcie Ciasto Pina Colada - na biszkopcie #8

Zdjęcie Ciasto Pina Colada - na biszkopcie #9

Zdjęcie Ciasto Pina Colada - na biszkopcie #10

Zdjęcie Ciasto Pina Colada - na biszkopcie #11

Przygotowanie warstwy budyniowo-ananasowej:

Sok z ananasa łączymy z dwiema łyżkami cukru, dwoma opakowaniami budyniu śmietankowego oraz 4 żółtkami. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. W garnku podgrzewamy mleko następnie dodajemy nasz roztwór budyniowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.

Zdjęcie Ciasto Pina Colada - na biszkopcie #12

Zdjęcie Ciasto Pina Colada - na biszkopcie #13

Zdjęcie Ciasto Pina Colada - na biszkopcie #14

Zdjęcie Ciasto Pina Colada - na biszkopcie #15

Zdjęcie Ciasto Pina Colada - na biszkopcie #16

Zdjęcie Ciasto Pina Colada - na biszkopcie #17

Zdjęcie Ciasto Pina Colada - na biszkopcie #18

W misce miksujemy margarynę następnie dodajemy do niej stopniowo masę budyniową oraz pokrojonego ananasa. Całość dokładnie mieszamy.

Zdjęcie Ciasto Pina Colada - na biszkopcie #19

Zdjęcie Ciasto Pina Colada - na biszkopcie #20

Zdjęcie Ciasto Pina Colada - na biszkopcie #21

Zdjęcie Ciasto Pina Colada - na biszkopcie #22

Biszkopt nasączamy sokiem ananasowym, następnie wykładamy naszą masę budyniową oraz warstwę bezowo-kokosową.

Zdjęcie Ciasto Pina Colada - na biszkopcie #23

Zdjęcie Ciasto Pina Colada - na biszkopcie #24

Zdjęcie Ciasto Pina Colada - na biszkopcie #25

Zdjęcie Ciasto Pina Colada - na biszkopcie #26

I gotowe.

Tak przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki.

Zdjęcie Ciasto Pina Colada - na biszkopcie #27

Zdjęcie Ciasto Pina Colada - na biszkopcie #28

Zdjęcie Ciasto Pina Colada - na biszkopcie #29