Składniki
Składniki na biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na warstwę kokosowo-bezową:
4 białka
¾ szklanki cukru
200 g wiórek kokosowych
szczypta soli
Składniki na masę budyniowo-ananasową:
1 puszka ananasa
2 łyżki cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego
1 duża szklanka mleka
100 g margaryny
Dodatkowo:
100 ml soku ananasowego
Przepis
Przygotowanie biszkoptu:
Białka z 4 jajek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli oraz 4 łyżkami cukru. W trakcie ubijania dodajemy 4 żółtka oraz przesiewamy mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia.
Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach.
Przygotowanie warstwy kokosowo-bezowej:
Białka z 4 jajek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, cukru oraz wiórek kokosowych. Całość przekładamy na blaszkę i pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach.
Przygotowanie warstwy budyniowo-ananasowej:
Sok z ananasa łączymy z dwiema łyżkami cukru, dwoma opakowaniami budyniu śmietankowego oraz 4 żółtkami. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. W garnku podgrzewamy mleko następnie dodajemy nasz roztwór budyniowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
W misce miksujemy margarynę następnie dodajemy do niej stopniowo masę budyniową oraz pokrojonego ananasa. Całość dokładnie mieszamy.
Biszkopt nasączamy sokiem ananasowym, następnie wykładamy naszą masę budyniową oraz warstwę bezowo-kokosową.
I gotowe.
Tak przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki.