Pijak

Elżbieta
Ciasta
19.04.2016 14:55
Pijak
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

Ciasto:

9 białek

1,5 szklanki cukru pudru

1,5 szklanki suchego maku

1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych

Masa:

1,5 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

2 cukry waniliowe

Przepis

Masa:

Do 0,5 szklanki mleka dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej

i to wszystko mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka.

Następnie po ostudzeniu przygotowany budyń wyrabiamy z kostką masła.

Przygotowanie ciasta:

Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier, suchy mak i wiórki.

Pieczemy 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.

Na ciasto nakładamy masę.

3 paczki herbatników moczymy w wódce lub spirytusie.

Układamy je na kremie i polewamy dowolną polewą czekoladową.

Smacznego!