Bigos z kiełbasą i ciemnym piwem

kardamonovy
Obiad
12.12.2017 10:13
Bigos z kiełbasą i ciemnym piwem

Składniki: 1 kg kapusty 0,5 kg kiszonej kapusty 0,5 kg kiełbasy (lub więcej) 2 cebule 4 ząbki czosnku 440 ml piwa Guinness 2 szklanki wody garść suszonych grzybów 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka majeranku 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 ziarna jałowca sól pieprz olej rzepakowy W garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i poszatkowaną białą kapustę, wszystko smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Jeżeli jest mało słony – dodajcie sól, za mało kwaśny – dodajcie sok z kiszonej kapusty, itd. Kiszoną kapustę odciskamy z soku (nie wylewajcie go) i wrzucamy ją do garnka z białą kapustą. Nie musiałam długo myśleć nad tym skąd się wzięła (mimo, że na początku oskarżałam o wszystko kiełbasę). Dodajemy ją do kapusty, razem z piwem, koncentratem, cząbrem, majerankiem, świeżo zmielonym pieprzem i solą, gotujemy znowu 1,5 godziny. Mimo, że piłam je przed dodaniem do potrawy, nie wydawało mi się bardzo gorzkie. Dodajemy liście laurowe, poszatkowane grzyby razem z zalewą, ziele angielskie, jałowiec, słodką paprykę i wodę. Bigos już wylądował w zamrażalniku, łudzę się, że jednak gorycz zniknie. Polecam więc użyć do bigosu Guinnessa, który jest delikatniejszy i jest przecież używany do wielu potraw.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/bigos-z-kielbasa-i-ciemnym-piwem/