Składniki: 400 g filetu z łososia 3 łyżki soku z cytryny 200 g ziemniaków 1 jajko szczypta soli szczypta pieprzu 2 łyżki oleju Sos: 400 g pora 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 250 ml bulionu warzywnego (1 szklanka) 50 g śmietany 2 łyżki musztardy ¼ pęczka estragonu Przygotowanie: Łososia opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i skropić sokiem z cytryny. Kawałki pysznego fileta z łososia z chrupiącą warstwą startych ziemniaków w sosie musztardowym z porem. Fileta z łososia opanierować z jednej strony w tartych ziemniakach z jajkiem. Ułożyć na gorący tłuszcz i smażyć około 15 – 20 minut, w zależności od grubości ryby. Następnie połączyć z jajkiem, przyprawić solą i pieprzem. Na półmisek przelać sos, wyłożyć kawałki ryby i udekorować gałązkami estragonu. Czas wykonania: 60 min Ilość porcji: 4 kawałki (2 porcje)