Składniki: Ciasto piernikowe: - 6 jaj - 1 szklanka cukru pudru - 25 dag płynnego miodu - 1 przyprawa do piernika - 1 łyżeczka sody - 1 kostka margaryny - 1,5 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka mąki żytniej - 20 dag bakalii - 4 jabłka - 3/4 szklanki cukru kryształu - 25 dag mąki pszennej - 1 łyżeczka sody - 4 jaja - 25 dag bakalii - 25 dag masła - 1 szklanka cukru pudru - 1 szklanka kwaśnej śmietany - 1 cukier waniliowy - Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą, na końcu ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na 2 placki i pieczemy ok. 30-40 min w temperaturze 180 stopni C do suchego patyczka. Pianę z białek ubijamy na sztywno i łączymy z wcześniejszym ciastem. - Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na pulchną masę.