(i moim zdaniem w połączeniu z masłem orzechowym jest też dużo smaczniejszy :) Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaganej 2 - 2 i 1/2 szklanek mleka 1/2 szklanki daktyli + gorąca woda do namoczenia 3 łyżki kakao 2 paski gorzkiej czekolady ulubiony słodzik (opcjonalnie) Wykonanie: Daktyle zalać gorącą wodą i ostawić na co najmniej 15 minut żeby zmiękły. Wyszły mi dwie spore porcje (choć można je podzielić także na 3), jedną dałam do słoiczka - taki posiłek świetnie sprawdzi się na wynos, a drugi podałam w kokilce - idealna porcja na słodki deserek. W końcu mi się udało, w związku z czym dzielę się moim sukcesem i przepisem na doskonały, kremowy, zdrowy i bardzo czekoladowy budyń jaglany. Ostatnio jem ją często w formie budyniu - na śniadanie, na deser lub nawet na kolację. Najczęściej w wersji czekoladowej - w końcu uwielbiam wszystko co ma w sobie kakao. Naprawdę w smaku i konsystencji przypomina ten torebkowy, ale jednak ten w wersji jaglanej, bez dwóch zdań jest zdrowszy i bardziej pożywniejszy W trakcie miksowania można też sprawdzić smak i w razie potrzeby dosłodzić np. ksylitolem lub miodem. Budyń bardzo dobrze smakuje na zimno, schłodzony w lodówce.