Składniki: puszka pomidorów bez skóry 1,5 czerwonej papryki 2 średnie marchewki 4 ząbki czosnku 1/2 pęczka szczypiorku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka soli 100 g parmezanu garść liści bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 400 g makaronu świderki Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do sosu dodać makaron i większość parmezanu startego na tarce o małych oczkach. Dodać wyciśnięty czosnek, drobno posiekany szczypiorek, sól, suszoną bazylię, koncentrat pomidorowy, oliwę i wino. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. pół godziny, aż warzywa zmiękną. Sos zblendować i dodać do niego drobno pokrojoną bazylię.