Przepis na: Tarta z truskawkami i kremem czekoladowym Składniki: - 250g mąki pszennej lub krupczatki - 130g zimnego masła - 1 żółtko - 2 łyżki cukru pudru - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka zimnej wody Krem czekoladowy: - 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% - 250 g mascarpone - 200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej - 2 łyżki cukru pudru - 1 śmietan-fix Dodatkowo: - 250 g truskawek Jeśli szukasz podobnych wypieków to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na tartę z malinami i borówkami lub tartaletki z kremem budyniowym. Opis przepisu Tarta z truskawkami i kremem czekoladowym to przepyszny wypiek idealny na wszelkie przyjęcia rodzinne czy jako słodki wypiek bez jakiejkolwiek okazji. Tarta z owocami Domowa tarta z truskawkami (koniecznie z sezonowymi!) pięknie się kroi, a smakuje fantastycznie. Jeśli jednak wolicie mniej słodki smak, wtedy lepiej skorzystać z czekolady gorzkiej lub wymieszać w proporcji 1:1. Dwie czekolady mleczne (lub gorzkie) wkładamy do małego garnka i roztapiamy na bardzo małym ogniu (nie zagotowujemy!). Smak mojej tarty wzbogaciłam genialnym kremem czekoladowym na bazie czekolady mlecznej. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na wysokich obrotach miksera wraz z cukrem pudrem. Po przestygnięciu kruchego ciasta, nakładamy na nie krem czekoladowy oraz dekorujemy świeżymi truskawkami.