Błyskawiczne pierniczki na ostatnią chwilę

Arbuziaki
Ciasta
06.12.2017 20:47
Błyskawiczne pierniczki na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki- potrzebujesz: 300 ml miodu płynnego (ja wzięłam wielokwiat) pół kostki margaryny (może być Kasia) pół kg mąki 50 g cukru trzcinowego 1 jajko (wiem, że niektórzy nie dodają wcale, inni zamiast jednego dają 3, ale w wyniku eksperymentów stwierdzam że jedno to w sam raz) łyżka kakao 40 g przyprawy do piernika (wybieram zawsze te uczciwe- zawierające głównie cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon. A nie zmielony cukier i kakao na pierwszym miejscu, polecam z czystym sumieniem tę od Kamis) 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie Miód, margarynę i cukier podgrzewam (ale nie gotuję) do rozpuszczenia się składników. Pierniczki zdobię lukrem (cukier puder-200 g, mieszam dokładnie z białkiem z jednego jaja), który zrobiony w ten sposób długo pozostaje biały. Podam Wam przepis na błyskawiczne pierniczki, które piekę na Święta już drugi rok z rzędu. A dopiero potem dodać miód i margarynę (to sposób mojej babci, która w ten sposób robiła też piernik, tyle że używała zwykłego białego cukru). Zrobiłam też eksperyment i zamiast takiego lukru wykorzystałam taki z cukru pudru i soku z cytryny, ale ten Ci zdecydowanie odradzam, bo szybko żółknie. Ale tak serio, w tym roku musiałam upiec kilka porcji, bo pierwsza i druga zniknęły zanim się obejrzałam. Nie warto opiec ich wcześniej, bo…i tak zostaną zjedzone i nie doczekają Świąt Są tak aromatyczne i smaczne, że nie da się obok nich przejść obojętnie. Można też najpierw upalić nieco cukier dla koloru (na lekko brązowo).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.arbuziaki.pl/blyskawiczne-pierniczki-na-ostatnia-chwile/