Makowa choinka

Arbuziaki
Ciasta
06.12.2017 20:50
Makowa choinka

Tym razem, kupiłam inne na szybko, w Biedrze i niestety jest dużo gorsze- nie wyrasta tak ładnie i nie rumieni się na złoto tak jak tamto. Wszystko piecze się około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200º C (ciasto francuskie lubi ciepło, dlatego ciężko ją będzie zrobić w tzw. blaszaku, jakim chwilowo tylko dysponuję, bo tam temp. max to 170-180ºC- da radę ale się trochę wysuszy). Takie uprażone smakują obłędnie- trochę jak orzeszki ziemne, więc jeśli ktoś jest na nie uczulony to ma smakowy zamiennik jak znalazł 🙂 Polecam Wam tę z Bakallandu, bo nie jest mdła, za to jest taka wiecie na bogato- z naprawdę dużą ilością bakalii. Tak czy inaczej, polecam Wam ten sposób, bo jest dość efektowna a czasu na jej zrobienie potrzeba niewiele, więc dla niespodziewanych gości będzie w sam raz Do tej pory zawsze kupowałam je w Oszołomie i tamto jest jak najbardziej ok, dlatego jeśli macie możliwość kupienia go, to jak najbardziej polecam. I ta nasza makowa choinka bardzo się Wam spodobała dlatego tak jak obiecałam, dzielę się z Wami tu przepisem. Ja zrobiłam to tak, że arkusze nałożyłam na siebie, pomiędzy włożyłam papier śniadaniowy żeby się nie skleiły i wtedy wycięłam choinki. Robiłam ją pierwszy raz i chyba wyszła całkiem spoko i niech Was to nie zwiedzie bo nie świadczy to o moim talencie kulinarnym a o prostocie wykonania. Upieczcie choinkę bez niej, a przystrójcie choinkę dopiero po upieczeniu, albo pod sam jego koniec, jak wolicie. Zostało jedynie przybranie choinki… I najważniejsze, teraz każdą gałązkę przekręćcie 3 razy (te krótsze od góry 2 razy) a końce dobrze sklejcie. W oryginalnym przepisie należało posypać teraz choinkę żurawiną i dopiero wszystko razem wstawić do piekarnika. Ale nie róbcie tego- żurawina stanie się gorzka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.arbuziaki.pl/makowa-choinka/