Mozaika z szynki

Monika
Śniadania
05.12.2017 21:07
Mozaika z szynki

składniki: 1 kg szynki wieprzowej 20 g soli peklowej 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 czubate łyżeczki majeranku 1/3 szklanki zimnej wody 2 łyżeczki żelatyny Szynkowar przełożyć do zimnej wody a jak wystygnie odstawić do schłodzenia do lodówki na ok 8-10 godzin. Szynkowar zalać wodą, woda powinna sięgać 2 cm ponad poziom mięsa w szynkowarze. Szynkę pokroić w drobną kostkę ok 1cm x 1cm. Od tego momentu należy mięso parzyć aż uzyska w środku temperaturę 70 C. W mięso w szynkowarze wbić termometr, drugi umieścić we wodzie. Gdy mięso w środku szynkowaru uzyska temeraturę 70 C zakończyć parzenie. Następnie 300 g pokrojonego mięsa zmielić w maszynce na średnich oczkach. Trzeba cały czas kontrolować temperaturę wody i utrzymywać ją na poziome 80 C maksymalnie do 85 C.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2017/12/mozaika-z-szynki.html