Mazurek różany

Katarzyna
Ciasta
28.03.2018 22:40
Mazurek różany

g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 100 g zimnego masła małe jajko na krem i wierzch: 150 g sera mascarpone 100 g konftury z płatków róży łyżka koncentratu buraczanego - ewentualnie dla bardziej różowego koloru suszone płatki róży płatki migdałowe - Obie mąki przesiać do miski, dodać cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło. Dla osób, które nie znają różanego aromatu może być on co prawda dosyć specyficzny przez dodatek konfitury z płatków róży, jak i samych suszonych płatków. - Płatki migdałowe lekko uprażyć na suchej patelni i razem z płatkami posypać nimi wierzch mazurka. - Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i wstawić do schłodzenia na około godzinę. Wyrobić z nich kruszonkę, następnie wbić jajko i całość zagnieść szybko na gładkie ciasto. - Po tym czasie rozwałkować ciasto na dowolny kształt lub wyłożyć nim formę do tarty lub tortownicy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.wyzwaniakuchenne.pl/2018/03/mazurek-rozany.html