Makowiec śnieżny

Anna
Boże Narodzenie
05.12.2017 16:39
Makowiec śnieżny

Biszkopt ( 20x30cm blacha) - 6 jajek - 3/4 szkl cukru - 1 szkl mąki - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: - 25 dag maku - 10 dag cukru - 3 białka - 2 łyżki miodu - 1/2 szklanki mleka - olejek migdałowy - 20 dag bakalii ( u mnie rodzynki,płatki migdałowe oraz skórka pomarańczowa) Masa orzechowa: - 20 dag masła - 10 dag cukru pudru - 15 dag mielonych orzechów - 1/2 szklanki mleka - 3 żółtka - 2 łyżki spirytusu Masa śmietankowa: - 1/2 l śmietany kremówki - 3 łyżeczki żelatyny - 2 łyżki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno z cukrem,dodać powoli żelatynę i dokładnie wymieszać. Polewa: - 15 dag masła - 3 łyżki cukru pudru - 3 łyżki kakao - 6 łyżek wody

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://jaworskaanna7.blogspot.com/2017/12/makowiec-sniezny.html

Niespełnione zdolności kulinarne

Anna